Joomla TemplatesWeb HostingWeb Hosting
Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Deze website gebuikt cookies voor het beheer van toegang, navigatie en andere functies. Door het gebruiken van onze website stemt U toe dat we dit soort cookies plaatsen op Uw apparaat

    Bekijk Privacy Richtlijnen

Alles over mout

Van de 13.000 verschillende bestanddelen in eten en drinken die onlangs in kaart zijn gebracht kun je er 10.000 negeren. Van de 3.000 die overblijven zijn er 7 van belang. Een daarvan is fenylethylamine, een stof die aangemaakt wordt als mensen verliefd zijn. En die stof zit gewoon in bier – dankzij de hop. Wisten wij wat er vroeger allemaal tijdens het oogsten van de hop gebeurde? Duik maar eens in de geschiedenis adviseerde malt master Jos Haeck van mouterij De Swaen aan het eind van zijn verhaal over – jawel - mout. In rap tempo nam hij de geschiedenis van de speciaalmouter uit Kloosterzande door, de teelt van gerst, het moutproces, de machines en natuurlijk de kwaliteiten van enkele tientallen moutsoorten. Inclusief de boeiende uitdaging om voor een Mexicaanse (!) producent van een populair donker bier een gebrande mout met het juiste smaakprofiel te produceren. Interessant was verder onder meer de vergelijking tussen vier mouten met een zelfde EBC, maar op verschillende manieren gemaakt. Een wereld van verschil en toepassing! De nazit hield Jos kort: hij moest nog naar Gent (B).

Laatst aangepast (zondag, 12 november 2017 09:20)