Brouw Gereedschappen
Informatie Schatting Hopopslagfactor
Om de bitterheid van een bier aan te duiden wordt de eenheid EBU (= 1 mg/l isoalfazuur) gebruikt. Het aantal EBU dat een bier heeft is afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegde alfazuren afkomstig uit de gebruikte hopsoorten en het rendement van de bitterstoffen.
EBU = k * (10 * HopGift * HopRendement * % AlfaZuur)/Volume
EBU = European Bitter Unit in mg/L iso-alfazuur
k = hopopslagfactor (0<= k <= 1, k=1 bij moment van oogsten)
HopGift in gram
HopRendement volgens Tinseth (decimaal)
Alfazuur in %
Volume bier in liter
Pellets hebben door hun bewerking een hoger hoprendement (geeft ca. 10% hogere bitterheid in vergelijking met het gebruik van bloemen)
Beschrijving bitterheid versus EBU-waarden:
weinig bitter 5-20 EBU
bitterig 20-30 EBU
bitter 30-40 EBU
zeer bitter >40 EBU
Doorgaans wordt aangenomen dat k=1. Dit kan benaderd worden als de hop na plukken en bewerken vacuum verpakt wordt en in de vriezer bewaard wordt. Dit blijkt in praktijk niet altijd waar te zijn. Om toch een schatting te kunnen maken wat het werkelijke bitterend vermogen van de hop is, is deze aanpassing in het leven geroepen. Voor meer informatie zie Referentie .
Spoel Curve
Spoelen tot°Plato |
|
|
Werkelijk HoofdWort [°Plato] | ||
|