Kennemer Wijn en Bier Gilde
het lekkerste bier brouw je zelf

Vrijgezellenbier/Een workshop bierbrouwen bij Brouwerij Pronck in Leiden

| |
Geschreven door fk

Wat men allemaal niet uit de kast haalt als iemand gaat trouwen…
Een partner, zeker. Maar ik doel meer op de supporters van de betrokken partijen, wat die allemaal niet bedenken om hun laatste vrije dagen te voorzien van een restpartij losbandigheid.  Ik heb het dus niet over het feest zelf inclusief vijfsterrenvuurwerk, maar over wat eraan vooraf gaat. Het vrijgezellenfeest. Herkenbaar aan grappig uitgedoste mensen die zich samen niks aantrekken van dresscode of sociaal acceptabel gedrag. Die iets doen wat in het gewone bestaan ondenkbaar is zoals een vossenjacht op de hei, jetskiën op veilingkisten of achteruit op een bierfiets zitten in een afgezet gebied waar de rest van het verkeer geen gevaar loopt. Afgelopen zaterdag deed ik mee aan het vrijgezellenfeest van mijn zoon, een feest met – onvermijdelijk - bier. De organisator had gevraagd of ik iets dergelijks kon regelen in de Schuimkraegh. Achteraf ben ik blij dat ik mijn aarzeling om ja te zeggen veranderde in nee. Werd te lastig. En als ik zie hoe de brouwerij waar hij uiteindelijk terecht kwam een toepasselijk bierevenement in elkaar zette dan geef ik mezelf helemaal gelijk. Het werd geen bierfiets, maar een bierbrouw, een dubbele zelfs, onder de vlag van ‘workshop’. Brouwerij Pronck in Leiden had desgevraagd twee recepten gemaakt, die tien bevoorrechte vrijgezelvrienden én de aanstaande bruidegom zelf mochten maken. Een driegranen tripel en een gerstewijn, de laatste op verzoek met Saisongist van Lallemand.
‘Consultant’ Frans van de brouwerij had de ingrediënten voor de twee soorten klaarstaan. De deelnemers mochten de brouw zelf doen, van afwegen tot het afsluiten van de vergistingsvaten. Tussendoor  legde Frans helder uit in welke fase van het brouwproces we zaten en waar het om draaide. Eveneens tussendoor kwamen er verschillende quizzen langs, bierquizzen natuurlijk. En net zo tussendoor volgden er tot halve hoogte gevulde glazen met alle bieren uit het assortiment van Pronck. Gekruide bieren vaak, te beginnen met de Hazy Hawaii, inclusief ananas. En al even tussendoor stond de tafel vol met een uitbundige lunch of passende hapjes waaronder vooral (Leidse?) kaas. Hoe de in tweeën gedeelde groep de aandacht nog kon houden bij de gonzende en dampende ketels mag een wonder heten. Die aandacht was er trouwens wel voor de groepsfoto die op de etiketten van beide bieren komt. Per slot van rekening wil iedere consument niet alleen graag alles weten van de ingrediënten, maar ook zo dicht als mogelijk bij de ambachtelijke brouwer komen.
Het hele traject duurde van 10 tot 16. Daarna vraagt een stad als Leiden er om bekeken en beproefd te worden. Wat dan ook tot de laatste trein retour Beverwijk gebeurde.  
Als het goed is staat er op dit moment twee keer 25 liter te vergisten in mooie Italiaanse rvs-gistvaten. Pronck bottelt de bieren als ze klaar zijn, plakt de etiketten en stuurt de flessen over pakweg anderhalve maand deze kant op. Kunnen we dit vrijgezellenfeest eindelijk afsluiten.

Frans Koopman
120722

 

OPEN DAG 2022

| |
Geschreven door Kitty Rietman

Komend najaar komt er eindelijk weer een open dag! Onder voorbehoud dat corona geen roet in het eten gooit, maar daar aan we niet van uit. Op 16 oktober 2022 kunnen er weer verschillende bockbieren geproefd worden, en ook zullen er hapjes verkrijgbaar zijn om de inwendige mens te versterken. Achter de schermen wordt al gewerkt aan de organisatie van deze dag. Zet de datum vast in je agenda, en zegt het voort! Meer informatie volgt na de zomervakantie.

Namens het bestuur, Kitty Rietman, secretaris.

Thuis bier brouwen doe je zo | Beer Talks - MANIFY.nl

Meten is weten

| |
Geschreven door Peter Wester

Brouwerij Dampegheest in Limmen is een regionale grootheid in ‘speciaalbier zonder flauwekul’. De meeste leden zullen het bier vast kennen en ook de brouwerij dan wel het proeflokaal zullen vast door leden bezocht zijn. Zondag 7 november is een kleine delegatie van het KWBG in de brouwerij ontvangen om meer te leren over het meten en analyseren van het brouwproces. Dampegheesters Perry Koot en Kees Verlaan vertelden duidelijk en openhartig wat zij doen om het proces te controleren en zo tot een goed eindresultaat te komen.

Uiteraard is het alcoholgehalte één van de parameters die nauwlettend gevolgd wordt.  Het theoretische alcoholgehalte wordt berekend op basis van de brouwgegevens en het werkelijke alcoholgehalte wordt gemeten na destillatie. Hun ervaring is dat meting en berekening aardig met elkaar overeen komen. De kleur (in EBC) wordt gemeten door middel van spectrofotometrie. De bitterheid (in EBU) wordt ook door middel van spectrofotometrie bepaald, nadat de bitterstoffen uit het bier zijn geëxtraheerd met een speciaal oplosmiddel. De bacteriologische analyses zijn uitbesteed aan het laboratorium van Innosieve Diagnostics in Wageningen; resultaten zijn in de regel binnen een week beschikbaar.

De eerste stappen in het proces zijn zeer belangrijk. De kwaliteit van het schroten wordt gemeten door een monster (300 gram) te nemen van het schrootsel  en vast te stellen wat de verdeling van de korrelgrootte is na het schroten. Daarbij gebruiken ze 3 zeven met een maasgrootte van respectievelijk 1,4; 1,0 en 0,25 mm. Van belang is dan: wat blijft er achter op de eerste zeef? Bij Dampegheest zit dat rond de 70%, Volgens de theorie zou dat een optimaal schrootresultaat zijn.

  

   Kees Verlaan demonstreert de werking van de zeven en het destillatieapparaat.

Dampegheest haalt nu een brouwzaalrendement van 83% en heeft als ambitie om door te groeien naar een brouwzaalrendement van 90%. Met een hogere opbrengst hoef je ook minder mouten in te kopen. Binnen het KWBG is een brouwzaalrendement van 60 – 65% gewoon. Hier valt voor ons zeker nog wat te winnen!

Voor het maischen wordt de pH berekend bij het samenstellen van het waterprofiel. De juiste hoeveelheid brouwzouten, afgestemd op de gebruikte mout, zorgt voor een voorspelbaar maisch pH. Tijdens het filteren en spoelen wordt het drukverschil over het filterbed gemeten over 2 kolommen in cm waterkolom, waarbij het drukverschil niet te hoog mag oplopen, dit om vastlopen van het filterbed te voorkomen. Voor het koken wordt de pH gecorrigeerd naar 5.3 voor optimale flocculatie tijden het kookproces. Einde vergisting kan wat tetrahop toegevoegd worden om de schuimkraag te bevorderen.

Al met al een zeer leerzame middag, waarbij uiteraard ook enkele biertjes van de brouwerij positief bijgedragen hebben aan de verkregen inzichten. Tenslotte hebben we als dank nog enkele zelf gebrouwen biertjes aan Perry en Kees overhandigd. 

Peter Wester, Simon van der Kolk en Cees Luttikhuizen

KWBG 40 jaar jong!

| |
Geschreven door Peter Wester

Op 29 oktober 2021 heeft het KWBG haar 40-jarig bestaan gevierd met een top jubileum avond. Tevens werd het 40-jarig jubileum bekroond met het boekwerk 'Het lekkerste maak je zelf!' met als subtitel 40jaar kennemer Wijn- en Bier Gilde 1981 - 2021 geschreven door Frans Koopmans. Chapeau Frans, 40 jaar 'lief en leed' van het KWBG prachtig verwoordt!