Brouw Gereedschappen
Bereken Hopbitterheid *
Informatie
EBU [ mg/L iso-alfazuur ]
Om de bitterheid van een bier aan te duiden wordt de eenheid EBU(=1 mg/l isoalfazuur)gebruikt. Het aantal EBU dat een bier heeft is afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegde alfazuren afkomstig uit de gebruikte hopsoorten en het rendement van de bitterstoffen.
EBU= (10*HopGift*HopRendement* %AlfaZuur)/Volume
EBU=European Bitter Unit in mg/L iso-alfazuur
HopGift in gram
HopRendement volgens Tinseth(decimaal)
Alfazuur in Volume bier in liter
Pellets hebben door hun bewerking een hoger hoprendement(geeft ca. 10%hogere bitterheid in vergelijking met het gebruik van bloemen)
Beschrijving bitterheid versus EBU-waarden:
weinig bitter 5-20 EBU
bitterig 20-30 EBU
bitter 30-40 EBU
zeer bitter > 40 EBU
Spoel Curve
Spoelen tot°Plato |
|
|
Werkelijk HoofdWort [°Plato] | ||
|