Nederlands   English   Deutsch   Dansk - Under construction - translators needed
BROdeLuxe Online: rev. A.01.11 [07-aug-17] - 301 gebruikers - 267 recepten

Brouw Gereedschappen


Alfazuurgehalte [ % ]
Bewaartijd [ jaar ]
Bewaartemperatuur [ °C ]

Hophoedanigheid:
BloemenPellets

Vacuum verpakt:
JaNee

Zuurstofwerend verpakt:
JaNee



Hopopslagfactor [ - ]
Huidig alfazuurgehalte [ % ]

Informatie Schatting Hopopslagfactor


Om de bitterheid van een bier aan te duiden wordt de eenheid EBU (= 1 mg/l isoalfazuur) gebruikt. Het aantal EBU dat een bier heeft is afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegde alfazuren afkomstig uit de gebruikte hopsoorten en het rendement van de bitterstoffen.

EBU = k * (10 * HopGift * HopRendement * % AlfaZuur)/Volume

EBU = European Bitter Unit in mg/L iso-alfazuur
k = hopopslagfactor (0<= k <= 1, k=1 bij moment van oogsten)
HopGift in gram
HopRendement volgens Tinseth (decimaal)
Alfazuur in %
Volume bier in liter

Pellets hebben door hun bewerking een hoger hoprendement (geeft ca. 10% hogere bitterheid in vergelijking met het gebruik van bloemen)

Beschrijving bitterheid versus EBU-waarden:
weinig bitter 5-20 EBU
bitterig 20-30 EBU
bitter 30-40 EBU
zeer bitter >40 EBU

Doorgaans wordt aangenomen dat k=1. Dit kan benaderd worden als de hop na plukken en bewerken vacuum verpakt wordt en in de vriezer bewaard wordt. Dit blijkt in praktijk niet altijd waar te zijn. Om toch een schatting te kunnen maken wat het werkelijke bitterend vermogen van de hop is, is deze aanpassing in het leven geroepen. Voor meer informatie zie Referentie .

Recept


Algemeen

Recept Naam*  
EBC=0 (#ffffff)
 
       
Brouwer 1  
Brouwer 2
Brouwer 3
Brouwer 4
Brouwer 5
       
Brouwdatum    
Botteldatum    
         

* zijn verplichte velden

Doelstelling

      Biertype info
Volume*
- L
Geen data!
Alcohol percentage inclusief navergisting op fles*
- vol%
Eind SG*
- kg/m3
Bitterheid*
- EBU
Uiteindelijk koolzuurgehalte*
- g/L CO2

* zijn verplichte velden

Storting ingredienten


Ingredient Percentage BZR EBC
Storting tijdens koken
 
 

Percentage van de totale storting. BZR - Brouwzaalrendement in %. EBC - kleur. Storting tijdens koken aanvinken als de ingredient tijdens het koken wordt toegevoegd.


Maisch schema

Inmaischen met L/kg storting*      
pH aanpassing maisch tot*      
           
Inmaisch Stap   Temperatuur C Tijd in min    
  Stap 1*    
         
         

* zijn verplichte velden

Hopgiften

Hopgift Aromahop          
             
Hopsoort
Hoedanigheid
% Alfazuur
Gram
Kooktijd in min
SG in kg/m3
Informatie
           
             
Hopgift Bitterhop            
             
Hopsoort
Hoedanigheid
% Alfazuur
% bitterheid
Kooktijd in min
SG in kg/m3
Informatie
           
           

Gisten

Gist 1*  
Gist 2  
Gist 3  
Gist 4  
Gist 5  
 

* zijn verplichte velden. NB Het gebruik van meerdere gisten betekent niet automatisch dat zij bij elkaar gevoegd worden!

Toevoegingen

Toevoeging 1
 
Toevoeging 2
 
Toevoeging 3
 
Toevoeging 4
 
Toevoeging 5
 
   

Evaluatie

Begin SG in kg/m3  
Eind SG in kg/m3  
Volume in L  
   

Aantekeningen

Aantekeningen

zet de aantekeningen op het bierrecept.



karakters over

 
 
 
   


Spoel Curve


Spoelen tot°Plato
 
Werkelijk HoofdWort [°Plato]
 









Configuratie brouwinstallatie
Maischketel inhoud in L
Filterkuip inhoud in L
Kookketel inhoud in L
Volume onder filterplaat in L
Water toegevoegd onder filterplaat in L
Evaporatie tijdens kookproces in L/uur
Aanmelden
Enquete
Ik ga vaker Brodeluxe online gebruiken omdat...
 
   
   
   
   
   
   

 

Counter