Nederlands   English   Deutsch   Dansk - Under construction - translators needed
BROdeLuxe Online: rev. A.01.11 [07-aug-17] - 301 gebruikers - 267 recepten

Brouw Gereedschappen

Bereken vergistingsgraad

Schatting werkelijke/schijnbare vergistingsgraad [ % ]


Original Gravity [ kg/m3 ]
Final Gravity [ kg/m3 ]



Vergistingsgraad [ % ]

Informatie


De vergistingsgraad(VG)is gedefinieerd als de hoeveelheid vergiste suikers gedeeld door de totale hoeveelheid aan suikers in het wort. De totale hoeveelheid aan vergiste suikers is moeilijk te bepalen omdat in de final gravity(FG)ook een bijdrage van de ethanol zit. Om de correcte FG te bepalen, dient het bier eerst gekookt te worden totdat er ca.35-40%overblijft om de ethanol te verdrijvenen en vervolgens aangevuld te worden met(liefst)gedemineraliseerd water tot het oorspronkelijke volume. Hiervan moet dan de dichtheid bepaald worden(=FG*). Als deze FG* bepaald is,kunnen we de werkelijke vergistingsgraad(WVG)bepalen met deze utility. Indien we het bier niet destilleren en als zodanig de FG meet,kan De schijnbare vergistingsgraad(SVG)bepaald worden. De SVG is groter dan de WVG omdat de dichtheid van ethanol kleiner is dan 1000 kg/m3. De SVG is dus in praktijk veel makkelijker te bepalen dan de WVG. De vergistingsgraad wordt in praktijk decimaal of procentueel weergegeven.

Recept


Algemeen

Recept Naam*  
EBC=0 (#ffffff)
 
       
Brouwer 1  
Brouwer 2
Brouwer 3
Brouwer 4
Brouwer 5
       
Brouwdatum    
Botteldatum    
         

* zijn verplichte velden

Doelstelling

      Biertype info
Volume*
- L
Geen data!
Alcohol percentage inclusief navergisting op fles*
- vol%
Eind SG*
- kg/m3
Bitterheid*
- EBU
Uiteindelijk koolzuurgehalte*
- g/L CO2

* zijn verplichte velden

Storting ingredienten


Ingredient Percentage BZR EBC
Storting tijdens koken
 
 

Percentage van de totale storting. BZR - Brouwzaalrendement in %. EBC - kleur. Storting tijdens koken aanvinken als de ingredient tijdens het koken wordt toegevoegd.


Maisch schema

Inmaischen met L/kg storting*      
pH aanpassing maisch tot*      
           
Inmaisch Stap   Temperatuur C Tijd in min    
  Stap 1*    
         
         

* zijn verplichte velden

Hopgiften

Hopgift Aromahop          
             
Hopsoort
Hoedanigheid
% Alfazuur
Gram
Kooktijd in min
SG in kg/m3
Informatie
           
             
Hopgift Bitterhop            
             
Hopsoort
Hoedanigheid
% Alfazuur
% bitterheid
Kooktijd in min
SG in kg/m3
Informatie
           
           

Gisten

Gist 1*  
Gist 2  
Gist 3  
Gist 4  
Gist 5  
 

* zijn verplichte velden. NB Het gebruik van meerdere gisten betekent niet automatisch dat zij bij elkaar gevoegd worden!

Toevoegingen

Toevoeging 1
 
Toevoeging 2
 
Toevoeging 3
 
Toevoeging 4
 
Toevoeging 5
 
   

Evaluatie

Begin SG in kg/m3  
Eind SG in kg/m3  
Volume in L  
   

Aantekeningen

Aantekeningen

zet de aantekeningen op het bierrecept.



karakters over

 
 
 
   


Spoel Curve


Spoelen tot°Plato
 
Werkelijk HoofdWort [°Plato]
 









Configuratie brouwinstallatie
Maischketel inhoud in L
Filterkuip inhoud in L
Kookketel inhoud in L
Volume onder filterplaat in L
Water toegevoegd onder filterplaat in L
Evaporatie tijdens kookproces in L/uur
Aanmelden
Enquete
Ik ga vaker Brodeluxe online gebruiken omdat...
 
   
   
   
   
   
   

 

Counter