Brouw Gereedschappen
Bereken vergistingsgraad
Informatie
De vergistingsgraad(VG)is gedefinieerd als de hoeveelheid vergiste suikers gedeeld door de totale hoeveelheid aan suikers in het wort. De totale hoeveelheid aan vergiste suikers is moeilijk te bepalen omdat in de final gravity(FG)ook een bijdrage van de ethanol zit. Om de correcte FG te bepalen, dient het bier eerst gekookt te worden totdat er ca.35-40%overblijft om de ethanol te verdrijvenen en vervolgens aangevuld te worden met(liefst)gedemineraliseerd water tot het oorspronkelijke volume. Hiervan moet dan de dichtheid bepaald worden(=FG*). Als deze FG* bepaald is,kunnen we de werkelijke vergistingsgraad(WVG)bepalen met deze utility. Indien we het bier niet destilleren en als zodanig de FG meet,kan De schijnbare vergistingsgraad(SVG)bepaald worden. De SVG is groter dan de WVG omdat de dichtheid van ethanol kleiner is dan 1000 kg/m3. De SVG is dus in praktijk veel makkelijker te bepalen dan de WVG. De vergistingsgraad wordt in praktijk decimaal of procentueel weergegeven.
Spoel Curve
Spoelen tot°Plato |
|
|
Werkelijk HoofdWort [°Plato] | ||
|